Начало

 

НЕПРИЯТЕЛИ

 

Неприятелите на Боровинката могат да се разграничат на три групи. Такива които се хранят с листата, плодните пъпки и цветовете. Други, които смучат от жизнените сокове на растението. И трети вид, който се храни с плодът. Най-честите виновници са:

Хоботник

---

Има много видове и причинява най-много щети докато е в стадий на ларва. Храни се с корените и три-четири ларви могат да убият едно младо растение. След излюпвенето си различните видове се хранят както с листата, така и с плодните пъпки, цветовете и дори плодовете (като Червенокрилият плодов хоботник) на растението. Борба:  С хищни нематоди срещу ларвите, а с пръскания с инсектициди насочени срещу възрастните хоботници.  Химичната борба се осъществява с безопасни за пчелите препарати като примерно Децис 2.5 ЕК - 0.03% (опасен само при деректен контакт) и др.

Листозавивачки

---

Тази група вредители са широко разпространени у нас. Вредят по: круша, ябълка, слива, череша, кайсия и др. Имат едно поколение годишно и зимуват като яйце по стъблото и скелетните клони. Вредят младите гъсенички, които повреждат плодните и листните пъпки, като се вгризват в тях и се хранят с вътрешността им. След цъфтежа гъсениците се крият в листата, като ги завиват надлъжно по главната жилка или слепват краищата им успоредно с главния нерв. Често към листата се прилепват и завръзите, по които гъсениците правят нагризвания. Борба: провеждат се пръскания преди цъфтежа и след преминаването му, при отчитане на  6-8 броя гъсеници на 100 пъпки или 4 –10 броя гъсеници на 100 розетки.

Листогризещи гъсеници

Към тази група се числят: педомерките, златозатката, пръстенотворката, гъботворката.нагризат листата. При малки площи се отстраняват на ръка при големи с пръскане.

Голи охлюви

-

Голите охлюви са много неприятна напаст, която старателно ликвидира част от растенията в градината. За радост има места, където не се срещат, но там, където ги има те се размножават бързо и са много неприятни с оглед на това, че вредят в градината. Хранят се както с листата, така и с плодовете. Борбата се извършва с различни средства. Най-популярния метод е с вар, но тъй варта ще неотрализира киселинноста на почвата тя не бива да се използва. Друг метод е с минералния тор Суперфосфат. Има и други начини, който се ползват от години от старите хора, като например в заровени до ръба кофички от кисело мляко или подобни съдове сипете бира, която привлича охлювите с миризмата си и те се удавят и тн.

Мъхнат бръмбар

--

Храни се с цветните части с което нанасят големи щети на стопанството. Снася яйца в почвата. Ларвите нападат корените. Напролет излюпените и презимувалите бръмбари излизат от почвата. Борбата се води чрез събиране на бръмбарите в утринните часове (ръчно или с пръскане), Химичната борба се осъществява с безопасни за пчелите препарати.

Листни въшки

--

Повечето от основните видове листни въшки зимуват като яйце около пъпките по клонките. Излюпването им започва с набъбването на пъпките, а след това преминават по  младите връхни листа, от които смучат сок. Вследствие на това листата се завиват, леторастите закържавяват, други изсъхват. Някои въшки отделят обилно медена роса, по които се развиват чернилни гъбички. Някои видове мравки пренасят (заселват) листни въшки от растение на растение и ги защитават с цел да ги "доят" и пият тази медена роса. Борбата с тях е най-ефективна, когато се провежда преди цъфтежа на овощните култури, защото и плътността им тогава е по-малка и още не са нанесли сериозни щети. Пръскане с продукти за растителна защита провеждайте при отчитане на 8-10% нападнати клонки.

Черешова муха

--

Черешовата муха е много опасен неприятел. Среща се навсякъде, където се отглеждат череши и вишни. Червивостта на плодовете, ако не се провежда борба, особено при късните сортове достига 80-100%. а борба с черешовата муха се използват предимно контактни инсектициди - органофосфорни, пиретроиди и др. Пръскане с безопасни за пчелите препарати, като примерно Децис 2.5 ЕК - 0.03%,(опасен само при деректен контакт) и др. Първото пръскане 15 дни след за почване на летежа; а второто - 8-12 дни по-късно. За установяване на най-подходящите моменти за борба срещу черешовата муха в черешовите райони сигналът за борба може да се получи от регионалните служби по прогноза и сигнализация или да се установи чрез жълти лепливи уловки. По екологични методи за борба са с шишета- капани, в които се налива примамна течност (ферментираща меласа или смес от 5 л вода, 500 г захар и 25 г амониев сулфат).Също така може да се използват и комбинирани уловки - жълти с полов или хранителен атрактант. Препоръчително е да има по една уловка на всеки 10 дървета.Борбата с черешовата муха може успешно да се изведе като се използват само жълти лепливи уловки, без пръскане с инсектицид.

Майски бръмбар и Обикновенна златка

Нападат цветовете, а ларвите корените. Сериозни неприятели.

!!!!!! А ЕТО И ЕДНА МНОГО ПОЛЕЗНА БОБУЛЕЧКА !!!!!!

Това е калинката всички знаем как изглежда като голяма, но ето как изглежда като бебе. Моля не я убивайте.

--

БОЛЕСТИ

Въпреки, че като цяло Боровинката е устойчива на болести тук ще изредя най-често срещаните. Важно е да се отбележи, че по-голямата част са гъбни заболявания. Напояването с пръскачки е основен стимулатор за развитието на различни гъбни спори (използвайте капково напояване). Друг стимулатор са не добре отводнени терени.

Бактериоза - Bacterial Blight (Pseudomonas syringae)

-- -

Бактериозата се развива и размножава върху клоните, но не причинява вреди до момента в който не навлезе системно в растението. Това става най-често пролетта, през засегнати от измръзване леторасли, наранени клонки или листа. Болеста напада единственно едногодишни леторасли. Понякога както се вижда на снимките може да предизвика и петна по листата. Борбата се провежда с разтвори на медна основа като Косайд ( да не се използва за пролетни пръскания) и др. Пръска се два пъти есента веднъж началото на Октомври и веднъж месец по късно. Желателни са и няколко пролетни апликации, но с по-ниско съдържание на мед. Заразени клони се отстраняват и изгарят. Избягвайте използване на Азотни торове след края на месец Август които стимулират израстването на млади леторасли, които лесно измръзват през зимата.

Антракноза - Anthracnose

--

Антракноза поврежда листата, леторастите, плодовете и семената. Образува хлътнали тъмнокафяви до черни петна, при влажно време в центъра с розов налеп от спори. При силно нападение листата окапват, леторастите отслабват и се пречупват, пониците загиват, плодовете загниват, семената се напетняват. В повечето случаи се забелязва едва когато плодовете са узрели. Спорите покълват при влага (наличие на капка вода) и температура от 20 до 24*С (над 28-30*С развитието им е затормозено). Антракноза се разпространява чрез заразените семена, растит. остатъци, насекоми, вятъра, почвата и др.   Причинителите презимуват във всички стадии.  Развива силно във влажни години в страните с умерен климат. Борбата се провежда с разтвори на медна основа. Устойчиви и трудни за премахване гъбни спори.

Алтернариоза - Alternaria rot

--

 Причинява се от различни видове гъби от род Alternaria. Забелязва се основно след обиране на плодовете. Борбата се провежда с регистрираните фунгициди.

Mummyberry - Разновидност на ранно и късно кафяво гниене

---

Едно от oпасните и често срещани гъбни заболявания. През ранна пролет подобно на гъби образования (на първата снимка) се развиват от паднали миналогодишни плодове. От там спорите се принасят чрез вятъра и нападат млади леторасли, цветовете, а по-късно и плодовете. Повредените тъкани са кафяви и изгнили. Болният плод окапва или се запазва по клонките и се мумифицира. Когато плодовете са на кичури патогенът преминава от един плод на друг и ги заразява. Контролира се с фунгициди, преди и по време на цъфтежа, а и с други практики.

Фомопсис (Стъблен рак) - Phomopsis (Stem canker)

--

Фомопсис е сериозно гъбно заболяване и засяга 1,2,3 годишни клони.Образуваните петна по стеблата са с дифузни краища и неясна периферия. Те се разрастват и обхващат значително по-големи участъци. Повредите проникват в дълбочина, засягайки проводящи и механичните тъкани на стъблото и то изглежда леко сплеснато. Заболели клони се изрязват и изгарят. Третиране срещу болестта се провежда с някой от регистрираните фунгициди.

Crown gall

--

Болестта се причинява от бактерията Agrobacterium tumefaciens. Появяват се брадавички до буци от различна големина, най-често по корените или в основата на растенията, по-рядко по стъблата. Туморите може да са единични или многобройни, разпръснати или събрани по много. Те са гладки, меки, бледожълти до бледокафяви. Постепенно стават зърнести, втвърдяват се, потъмняват и започват да се разпадат още на същата или на следната година.Туморите пречат на сокодвижението на растенията, в резултат отслабва развитието им и намалява плододаването. Нападнатите от бактериален рак боровинки лесно измръзват.

Сиво гниене- Botrytis

Гъбата Botrytis cinerea напада боровинковите храсти от цъфтежа до края на лятото. Особено силно е заразяването в райони, където узряването на плодовете съвпада с прохладно и влажно време. Болестта се появява по зрелите и зелените плодове. Нанася повреди също така и на цветовете, листните и цветните дръжки. Плодовете се покриват със сива влакнеста плесен, стават меки и воднисти и губят своя вкус и цвят. Появява се едно светлокафяво малко и меко петно. След това нараства във всички посоки, докато обхване целия плод, който изгнива, изсъхва и се втвърдява. Заразата бързо се предава от плод на плод. Причинителят на болестта зимува по върховете на клонките и рано напролет оттам става заразяването. Контролира се с подходящи фунгициди преди и по време на цъфтежа.

Blueberry scorch virus

--

Сериозна болест. За преносител се смята листната въшка. Веднъж заразено растението забавя развитието си и до няколко години умира. Болеста няма лечение и заразени растения трябва да бъдат вадени с корените заедно със съседните растения в реда и изгаряни.

Blueberry shock virus

--

Разпространява се от пчелите чрез прашеца. Почти идентични симптоми като Blueberry scorch virus с тази разлика, че след окапване на листата избива нова листна маса и растението се възстановява напълно. Тези симптоми могат да се повторят няколко години, но след това изчезват.

Red ringspot

--

Заразени растения трябва да се отстраняват.

Godronia canker

Появявя са само по едногодишна дървесина. Заразени клони се изрязват и изгарят.

Phytophthora Root Rot

---

Основните симптоми са липса на нов разтеж, пожълтяване-почервеняване. Обикновенно се среща на места с лош дринаж. Не се лекува.

Septoria leaf spot

---

Причинява ранно окапване на листата а от там до по-малко плодни пъпки и ниски добиви прес следващата година Третиране срещу болестта се провежда с някой от регистрираните фунгициди.

Tomato ring spot virus-Tabaco ring spot virus

---

Рядко срещано, но сериозно заболяване. Пренася се от нематоди. Заразени растения се премахват заедно със съседните около тях. При наличие на тази болест садете сортове, които са устойчиви на вируса, като Bluecrop.

Mosaic

---

Болеста се разспространява бавно от храст на храст. Заразени растения раждат малко и некачественни плодове. Смята се, че приченителя е вирус. Растенията се премахват и изгарят.

Botryosphaeria stem blight

-

Болеста е най-опасна за млади растения и може да ги убие. Заразени клони се изрязват и унищожават.

 

 

 

 

Върни се в началната страница