Начало

 

РЕЗИДБА

Резитбата е задължителна за подмладяване на растенията и съответно постигане на по-високи добиви от вкусни, едри плодове. Боровинката може да се реже след окапване на листната маса, но за най-подходящо време се смята периода от януари до средата на март. До тогава се смята, че всички каброхидрати са слезли в корените, а клони с повреди от зимата могат да бъдат идентифицирани и премахнати. Боровинката ражда на клони от предната година, които пък са израстнали най-често на 2 и 3 годишни клони. По старите клони се срещат много малко и дребни плодове и трябва да бъдат отстранявани. Резидба трябва да се извършва ежегодно. Първите няколко години се премахват само болни, слаби, преплетени стебла и клони. До 7-8 година всеки храст трябва да има между 5-10 основни стебла, като повечето трябва да са на различна възраст. Ето и няколко стъпки които ще ни помогнат при резитбата.

1. Премахват се клони, които са полегнали ниско до земята и слаби издънки поникнали в края на сезона.

2. Премахват се клони, които се преплитат и докосват, клони с механични повреди засегнати от болести и ниски температури.

3. Изрязват се клони които сочат към средата на растението за да може слънцето да огрява вътрешноста.

4. Изрязват се стари основни стебла до основата или до някое младо здраво разклонение в долната част.

5. Ако растението е претрупано с плодни пъпки, част от тях се отстраняват.

6. Желателно е след резидбата на всяко растение ножиците да се дезинфикцират с 10% разтвор на белина.

 

РАЗМНОЖАВАНЕ

Съвременните методи за размножаване на боровинки са чрез клониране. Друг изпитан с времето метод е чрез зрели резници. Изисква се контролирана среда с постоянна температура и влажност. Боровинките се вкореняват трудно, а някои от сортовете много трудно. Резниците се вземат директно от храста след изтичането на необходимите 1000 часа почивка за северната висока боровинка. Ако това време не е изтекло резниците могат да се вземат и след това съхраняват в хладилник или помещение с температура 0-4 градуса до постигането на тези 1000 часа. Използват се различни почвени смеси като започнем от чист торф до смесването му с до 2/3 перелит, пясък и др. Използването на топлина стимулира калцирането на раната на резника от която по-късно се появяват и първите коренчета. След това топлината е излишна и дори вредна. Друг метод за размножаване е чрез млади резници. Младите резници се вкореняват значително по-лесно, но изискват повече време за развитие на растението. Като цяло боровинката се вкоренява трудно и шанса за успех без създаването на условия с постоянна температура, влажност и светлина са почти винаги обречени на неуспех. Друг начин е да се зарови

ВКОРЕНЯВАНЕ НА ЗРЕЛИ РЕЗНИЦИ

ВКОРЕНЯВАНЕ НА МЛАДИ РЕЗНИЦИ

 

Моля да не копирате или преразказвате текста от този сайт.

Всички права са запазени.

Върни се в началната страница