Начало

 

СОРТОВЕ

За мнозина сортовите особенности са нещо маловажно, но това не може да е по-далеч от истината що се отнася до отглеждането на високата американска боровинка. Избирането на неподходящ сорт за конкретният климатичен пояс и начин на отглеждане може да доведе до тотален провал и загуба на време и средства. При засаждане на по-големи площи е желателно предварителното тестване на различни сортове, което в последствие ще оправдае загубеното време. Има стотици сортове, но ето част от най-добрите създадени досега.

Температурни зони:

1 под -50°C, 2 до -46°C, 3 до -40°C, 4 до -34°C, 5 до -28°C, 6 до -23°C, 7 до -17°C

BLUECROP

Зона 4-7

Смятан от мнозина за най-добрия сорт като цяло. Продуктивен, устойчив на болести, адаптивен, отличен класически вкус и красив огнено червен цвят през есента, това е Bluecrop. Изправен, силен 1.80 м. Склонен е към отрупване с плодове, вследствие на което се получава огъване на клоните встрани и навън. Бере се предимно ръчно, но след първото ръчно обиране може да се използва и механизирано. Плодовете са подходящи за консумация в прясно състояние, технологична преработка или замразяване. При горещо време плодовете могат да бъдат объркани и откъснати недоозрели с червено дупе около дръжката. Растенията имат отлична декоративна стойност, хубави зелени листа през лятото, огненочервено оцветяване през есента. Водещ сорт при промишленото отглеждане и дори при екстремни условия дава високи добиви. Много чувствителен при недостиг на азот в почвата!

-

--

DUКЕ

Зона 5-7

Силно растящ храст, достига до 1,80 м. Изисква силна резитба. Цъфти късно, а узрява рано и така цветовете са защитени от пролетните мразове. Подходящи са за райони с по-ниски температури. Както цветовете, така и дървесината са силно студоустойчиви. Плодотдава редовно и от него се получават високи добиви. Плодовете са едри до много едри, твърди, с прекрасен светлосин цвят и големина до 17 мм. Обират се ръчно или механизирано. Вкусовите качества варират в зависимост от климата и се подобряват след охлаждане. Поради ранното им зреене на пазара може да се реализира по-висока печалба.

-

--

BRIGITTA

Зона 6-8

Австралийски сорт. Буен и бързо растящ храст до 1,80 м. Едри, много вкусни плодове, които обаче киселеят ако са откъснати не напълно озрели. Сорта, който е най-издръжлив на съхранение и транспорт. Плодовете издържат над месец в хладилника. Добивите варират в зависимост от сезона като достигат до много високи. Листата, окапват много по-късно от другите сортове и са с красив "Бордо" цвят. Чудесен избор за двора и градината.

-

--

TORO

Зона 5-7

По-бавно растящи храсти, достигат 1,80. Сортът е много родовит. Плодовете са едри до много едри, берът се лесно с хубав светлосин цвят и много добър вкус и аромат. Има добра способност за съхранение и транспортиране. Препоръчва се само за ръчна беритба. Подходящ е за консумация в свежо състояние и за технологична преработка. Има висока декоративна стойност.

-

--

OZARKBLUE

Зона 6-9

Това е междинен сорт. Някои го причисляват към южна висока боровинка, други към северна висока. Бързорастящ, изправен, постоянни високи добиви от много качественни плодове. Друго предимство е, че цъфти късно. Този сорт е най-чувствителен от липсата на други сортове които да го опрашват. Необходими са поне два други сорта засадени в близост. Отглеждане в по-топли региони.

-

--

CHANDLER

Зона 6-8

Без конкуренция Chandler печели състезанието за най-едри плодове. С размери до 25-30мм плодовете са не само големи, но и с отлични вкусови качества. Много продъжителен период на зреене, което може да е предимство или недостатък. Добивите са високи. Изисква слънчево и топло място. Расте нормално до 1,80 м. Неустойчив на Бактериоза- Pseudomonas.

-

--

SPARTAN

Зона 6-7

Храст със силен растеж, висок до 1,80 м. Цъфти късно плодовете узряват дружно и се обират на 2 пъти. Сортът е много плодовит. Плодовете са светлосини, много едри, и с отлични вкусови качества. Имат много добър аромат и приятно кисел вкус. Сортът притежава висока декоративна стойност. Има големи изисквания към почвата и не толерира почви с ниско съдържание на органична материя и високо рН. Чувствителен е към задържане на влага.

-

--

JERSEY

Зона 4-7

Стар популярен сорт. Изправен силно растящ храст до 2.40 м. Родовит. Плодовете му са средно едри, плътно месести, с хубав син цвят и много добри вкусови качества. Подходящ за механизирано обиране и промишленна преработка. Толерира различни видове почви и е лесен за отглеждане.

-

-

BLUEJAY

Зона 5-7

Много силно и бързо растящ, достига до 2.20 м. Плодовете не окапват дълго време след като са узрели. Издържат на напукване с отворени гроздове. Сладък, мек, деликатен вкус, издържа на транспортиране.

--

BLUEGOLD

Зона 5-7

Бързорастящ компактен храст достига до 1,50 м. Много високи добиви от където идва и "златото" в името му. :)
Плодовете са с отлични вкусови качества.

HERBERT

Зона 6-8

Herbert ражда едни от най-вкусните боровинки. Храстът е изправен и лесен за обиране тъй като боровинките са по върховете на клоните. Узрява заедно с Brigitta. Основен недостатък е, че не издържа на транспорт.

PATRIOT

Зона 4-7

Силен и предимно вертикален растеж, храстът достига височина до 1,50 м, цъфти рано и не се препоръчва в райони с късни слани. Сортът е родовит. Плодовете са привлекателни, много едри (19 мм), леко плоски, светлосини, със задоволително качество. Употребяват се предимно за консумация в свежо състояние. Сортът е с висока декоративна стойност. Подходящ е за дворните и вилни градини и по-малко за промишлени насаждения. Устойчив е на кореново гниене и мана, понася по-тежки глинести почви. Не е чувствителен към задържане на вода в почвата. Студоустойчив. Неустойчив на Бактериоза- Pseudomonas

DARROW

Зона 6-8

Изправено растящ, буен до 1.80 м. Плодовете са много едри, берът се ръчно. Плодовото месо е светло, много сочно, с превъзходен вкус и аромат. Сортът изисква много слънчево място, за да може при късното зреене да се увеличи ароматът. Подходящ за всякаква преработка и консумация. Неустойчив на Бактериоза- Pseudomonas

EARLIBLUE

Зона 5-7

Силно растящ, изправен храст, до 1,80 м. Плодовете са едри, светлосини при първите беритби, достигат до 15 мм, а по-късно узрелите плодове са значително по-дребни. Те узряват на дълги гроздове. Издържа на напукване. Плодовото месо е плътно и е с добри вкусови качества. Плодовете добре понасят транспортиране. 

NORTHLAND

Зона 4-7

Northland е полу-висока боровинка, но е популярна затова ще бъде включена тук. Буен храст достига до 1,20 м. Тъмно сини и много сладки пладове идеален за сладко и кексчета. Много продуктивен и сорта който издържа на най-ниски температури.

DRAPER

Зона 6-7

Нов сорт. Плодовете са светлосини, едри до много едри с отлични вкусови качества. Зреят много дружно на отворени гроздове. Лесни за обиране. Добър избор за градината.

REKA

Зона 5-7

Новозелански сорт. Вертикален, силно растящ, височина до 1.80 м. Сортът не е претенциозен и е с минимални изисквания към почвената киселиност и към почвената и въздушна влажност. Плодовете са средно едри, до едри диаметър 15-16 мм, дори и след 3-ата и 4-ата беритба те не издребняват. Плодът е с много тъмно син цвят, който няма търговски вид за пазара на пресни плодове, но с много добър вкус и приятен аромат, идеален за преработвателната промишленност. Добра способност за съхранение и транспортиране. Сортът е превъзходен за създаване на плантации и за дворни и вилни места. Много родовит. Необходимо да се извършва редовно резитба. Устойчив е на сиво гниене на плодовете.

BLUERAY

Зона 4-7

 Стар сорт, силно и изправено растящ храст до 1.80 м. Сортът е родовит. Плодовете са с красиво светлосиньо оцветяване, с много добър аромат и много добри вкусови качества. Представя се много добре при силни студове, но и при големи жеги. Подходящ е за консумация в свежо състояние и за промишлена преработка.

RUBEL

Зона 5-7

Образува много издънки. Пряк наследник на дивите сортове, познат повече от 100 години. Плодовете са дребни с много добри вкусови качества с едни от най високите нива на антиоксиданти. Храст до 1,80 м красиво оцветен. Подходящ единственно за механизирано обиране и промишленна преработка.

HARDBLUE

Зона 5-7

Храст до 1.80 м. Плодовете му са средно едри, сладки, и с много добри вкусови качества. Подходящ единственно за механизирано обиране и промишленна преработка. Толерира различни видове почви включително глинести.

LEGACY

Зона 6-9

Legacy е южна-висока боровинка, но е популярна затова ще бъде включена тук. Много буен, силно растящ храст до 1.80 м. При много мека зима листата не окапват а само почервеняват. Засадена на юг е вечнозелена. Продуктивен и с едни от най-вкусните плодове.

LIBERTY

Зона 5-7

Нов сорт. Буен храст до 2.40 м. Продуктивен с вкусни и лесни за обиране едри плодове.

ELLIOT

Зона 5-7

Височина на храста до 1.80 м и нормален разтеж. Високодобивен. При пълна зрялост плодовете са с мек аромат, но при непълно плодовете са с кисел вкус. Плодовете му узряват дружно, затова е много подходящ за механизирана беритба. Използва се за консумация в свежо състояние и за замразяване. Късен цъфтеж. Залага много плодни пъпки и изиква силна резидба.

AURORA

Зона 5-7

Нов сорт. Aurora ражда възможно най-късно зреещите плодове. Храст нормално растящ до 1.80 м. Плодовете са едри, с по-добро качество от Elliot, но също трябва да бъдат напълно узрели при откъсване. Сорта е идеален за удължаване предлагането и косумирането на свежи плодове. Високодобивен.

Периодите на зреене са само ориентиривъчни и зависят, както от климата, така и от практиките на отглеждане. Сините линии определет периода в който са обрани между 5-95% от реколтата, а сортовете подредени според времето в което са обрани 50% от целия добив на всеки сорт.

 

Моля да не копирате снимки или преразказвате текста от този сайт.

Всички права са запазени.

Върни се в началната страница